Ekonomické míňanie


Šetrenie peňazí je mimoriadne dôležitá zručnosť, ktorú nie každý ovláda. Už od malých detí by sme mali zabezpečiť finančnú stabilitu a pomôcť dosiahnuť deťom finančné ciele. Čím skôr naučíte svoje deti finančnej gramotnosti, tým skôr budú môcť so svojimi peniazmi hospodáriť. Na to, aby ste dokázali našetriť určitú sumu si musíte určiť krátkodobé a dlhodobé ciele šetrenia. Máte ciel kúpiť si nové auto? Chcete si našetriť za niekoľko mesiacov na dovolenku? Alebo máte dlhodobý cieľ dôchodkových šetrení? Vždy je veľmi dôležité zanalyzovať svoje príjmy a výdavky.

 

peniaze

 

Aby ste pochopili, kam vaše peniaze mesačne odchádzajú spíšte si sumu, ktorú zahŕňajú všetky vaše výdavky. Takýto sumár vám dokáže takisto odhaliť miesto, kde míňate zbytočne veľa. Pre niekoho je šetrenie doma do obálky či pokladničky ťažkou úlohou. Preto sa zamerajte na automatický prevod z vášho účtu, ktoré si automaticky prevediete časť výplaty na váš sporiaci účet. Máte tak istotu, že peniaze hneď neminiete a ostanú na sporiacom účte. Pri dlhodobých cieľoch je veľmi vhodný takisto termínovaný vklad, či podobné účty, z ktorých sa nedajú len tak peniaze ľahko vybrať. 

 

peniaze

 

Ak je váš rozpočet na chod domácnosti, stravu, auto či dovolenky privysoký a mesačne vám neostane nič našetrené, niekde robíte chybu. Prehodnoťte svoje výdavky na bývanie akými sú nájom, energie či poistky. Skúste pohľadať nové možnosti, kedy by ste mohli hypotéku refinancovať či nájsť si lacnejší nájom. To isté platí aj pri strave. Niekedy si príliš veľa užívame jedlo a nápoje vonku. Skúste obmedziť jedenie v reštauráciách a stravujte sa doma. V takomto prípade by ste boli prekvapení, môžete ušetriť značnú časť vášho príjmu. Takisto veľa míňame na zábavu, ako aj elektroniku. Naozaj potrebujete každý rok nový model smartfónu či iného zariadenia na zábavu?